اسپلینت بینی چیست و چه کاربردی دارد؟

فهرست مطالب
گچ بینی که به اصطلاح پزشکی به آن اسپلینت بینی گفته می شود ، عمدتا برای ثابت ماندن و محافظت از بینی بعد از رینوپلاستی ، در داخل یا خارج آن قرار داده می شود. این جسم کمک می کند تا روند ترمیم بافت های بینی سریع تر پیش رود و فرم اصلی و تغییریافته آن حفظ شود. گچ بینی ، برای ایجاد تعادل در اجزای صورت ، بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل جراح خوب بینی بعد از عمل ، باید آن را اعمال کرده و نظارت درستی در روند آن داشته باشد.اسپلینت بینی - دکتر محمد لاجوردی

انواع اسپلینت بینی

به طور کلی ، گچ بینی به ۲ دسته تقسیم بندی می شود که شامل اسپلینت خارجی و اسپلینت داخلی می باشد. با توجه به نوع عمل و بینی ، مشخص می شود که آیا استفاده از هر دو اسپلینت به طور همزمان ، ضروری است یا خیر.

اسپلینت خارجی

یکی از انواع اسپلینت های بینی ، اسپلینت بینی خارجی است که باید بعد بانداژ ، بر روی بینی قرار داده شود تا آن را محکم و ثابت نگه دارد. این اسپلینت ها انعطاف پذیر هستند و شکل ظاهری آنها ذوزنقه می باشد. اصولا قسمت باریک آن باید بر روی پل بینی قرار بگیرد. باید توجه داشت که این اسپلینت ها به دلیل سفت بودن ، اجازه نمی دهند که بینی تکان بخورد. گاهی بعد از قرار دادن آن بر روی بانداژ بینی ، ممکن است از یک باند دیگر استفاده کنند که بر روی اسپلینت خارجی ببندند و در نهایت دور سرتان بپیچند. این کار طبق تشخیص پزشک انجام می شود و بانداژ دور سر ، باید ۲-۱ روز باقی بماند. برخی از مهمترین دلایلی که باید از اسپلینت خارجی استفاده کرد شامل:
  • حفظ شکل و فرم تغییر یافته بینی
  • محافظت از بینی در برابر آسیب و ضربه
  • کمک به کاهش تورم و التهاب در بینی

اسپلینت داخلی

اسپلینت داخلی برای همه بینی ها بعد از جراحی استفاده نمی شود. در صورتی که سپتوم بینی تغییر کند ، ضرورت استفاده از آن به وجود می آید. به این صورت که به شکل لوله ای با انحنای کم هستند و باید در سوراخ های بینی قرار داده شوند. برای قرار دادن اسپلینت بینی داخلی در بینی ، به صورت موقتی ، لازم است تا با کمک بخیه ، آن را به دیواره داخلی سوراخ های بینی، متصل کنند. شکل ظاهری این اسپلینت ها نیز مانند شکل ظاهری اسپلینت خارجی می باشد. برخی از مهمترین دلایل استفاده از این جسم عبارتند از:
  • نگهداری از تیغه بینی (سپتوم)
  • کمک به کاهش خونریزی
  • التیام مخاط بینی و ترمیم بافت های آن
  • عدم ایجاد درد

اسپلینت ها از چه جنسی هستند؟

اسپلینت بینی از مواد مختلفی تشکیل می شود و در انواع گوناگونی در دسترس می باشد. این گچ ها می توانند از جنس آلومینیوم ، سیلیکون و غیره باشند و در ترکیبات آن نیز غیر حساسیت زا، استفاده می شود. این کار برای این است که بعد از اعمال آن بر روی بینی ، نباید حساسیت در فرد ایجاد کند و به بدن آسیب برساند.

چه زمانی اسپلینت بینی برداشته می شود؟

استفاده از اسپلینت بینی برای حفظ فرم بینی و بهبود بهتر آن می باشد. اما ماندن آن بر روی صورت و بینی ، کمی آزاردهنده است و جلوه زیبایی ندارد. اما باید دقت کرد که ماندگاری آنها طولانی نخواهد بود و نگرانی از این بابت نباید داشت. صرفا باید به بهبود سریع تر و حفظ ظاهری بینی خود در این مدت فکر کنید. به طور معمول ، اسپلینت خارجی بینی تا ۲ هفته و اسپلینت داخلی بینی ۵-۳ روز بعد از جراحی باید در بینی باقی بماند. پس از مدت زمان تعیین شده ، با تشخیص پزشک ، می توان آن را برداشت و به مراقبت های بعد از  جراحی بینی آن پرداخت.

برداشتن اسپلینت بینی چقدر درد دارد؟

در حالت کلی ، درد غیر قابل تحمل و شدید در زمان برداشتن اسپلینت وجود ندارد و بهتر است برای آن نگران نباشید. در صورتی که از اسپلینت داخلی برای بینی شما استفاده شود ، ممکن است بعد از برداشتن آن ، مقدار کمی فشار به همراه سوزش حس کنید ؛ اما زیاد طول نمی کشد و خیلی سریع برطرف می شود. اما این موضوع برای اسپلینت های خارجی صدق نمی کند. یعنی پس از برداشتن گچ بینی ، شما هیچ دردی را حس نخواهید کرد.

مراقبت های گچ بینی

در روزهای اول بعد از جراحی ، که هنوز اسپلینت بر روی بینی یا داخل آن قرار دارد ، لازم است یکسری اقدامات در راستای آن انجام دهید تا بینی آسیب نبیند و اسپلینت بینی خراب نشود. به همین دلیل لازم است به توصیه های زیر عمل کنید:
  • از ضربه زدن به گچ بینی و شوخی با آن خودداری کنید. (گچ بینی سفت و محکم است ولی نه به اندازه گچ پا و بازو)
  • از کشیدن بینی یا بازی کردن با آن بپرهیزید. (در صورت کاهش ورم و شل شدن اسپلینت بینی ، به هیچ عنوان به آن دست نزنید و اگر گچ افتاد ، فورا به پزشک مراجعه کنید. زیرا گچ نباید زودتر از زمان تعیین شده از بینی جدا شود)
  • گچ بینی به هیچ عنوان نباید خیس شود. (با خیس شدن ، گچ شل می شود و ممکن است ساختار و فرم بینی تغییر کند ؛ پس برای تمیز کردن صورت بهتر است از دستمال مرطوب استفاده کنید)

اگر اسپلینت بینی خیس شد، چه کار کنیم؟

تا جایی که ممکن است نباید اجازه دهید که گچ بینی با با آب تماس داشته باشد و خیس یا مرطوب شود. زیرا این کار باعث می شود که اسپلینت بینی شل شده و بیفتد که در نتیجه ، ساختار بینی حفظ نخواهد شد. اما اگر با این مشکل روبرو شدید ، باید خیلی سریع آن را با کمک سشوار خشک کنید. اگر شدت مرطوب یال خیس شدن اسپلینت بینی زیاد بود ، بهتر است در سریع ترین زمان ، به جراح زیبایی خود مراجعه کرده و مشکل پیش آمده را برطرف کنید.

دکتر سید محمد لاجوردی

متخصص و جراح گوش و حلق و بینی و عضو رسمی آکادمی پلاستیک و جراحی ترمیمی آمریکا، با سال‌ها تجربه و استفاده از روش‌های نوین و به روز دنیا، همچون جراحی بینی بدون بیهوشی آماده ارائه خدمات به شما عزیزان است.
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها